Waarom buitenspelen goed is voor je kind

Waarom buitenspelen goed is voor je kind

Lekker in de plassen stampen, een boomhut maken en kliederen in het zand en de modder: het is allemaal goed voor de ontwikkeling van jouw kind wijzen diverse onderzoeken uit. Maar wat is er dan precies zo goed aan buitenspelen? En hoe krijg je jouw kind vaker de deur uit?

Meer creativiteit

Er zijn de afgelopen jaren tientallen onderzoeken gedaan naar het verband tussen de ontwikkeling van het kind en de natuur. De resultaten laten zien dat buitenspelen helpt bij het ontwikkelen van de creativiteit, dat kinderen soepeler leren bewegen door het rennen, klimmen en klauteren en dat ze ervaren wat de natuur met ze doet en hoe waardevol groen is. Groene schoolpleinen winnen onder meer om deze redenen hard aan populariteit.

Verbeterde motoriek

Kinderen die opgroeien willen klimmen, klauteren, rennen, rondlopen en ontdekken. Er is niets leukers dan met vriendjes verstoppertje spelen in de natuur of hutten bouwen. Alle handelingen tijdens het buitenspelen zijn goed voor de motorische ontwikkeling van een kind. Ze ontwikkelen niet alleen lichamelijke behendigheid, maar ook hun spieren, evenwicht, coördinatie, uithoudingsvermogen en reactievermogen. Des te vaker je kind buiten speelt, des te kleiner de kans op ongevallen wordt, want hij of zij wordt steeds behendiger.

Hogere weerstand

Een kind dat veel tijd doorbrengt in de frisse buitenlucht, maakt meer vitamine D aan door de blootstelling aan zonlicht. Kinderen tot vier jaar hebben een extra hoge vitamine-D-behoefte voor de ontwikkeling van sterke botten, een goed gebit en hun weerstand. Kinderen die veel buitenspelen hebben minder last van verkoudheid, slapen beter en langer. In noordelijke landen geven de consultatiebureaus zelfs het advies om baby’s een dutje in de buitenlucht te laten doen vanaf het moment dat ze slechts 2 weken oud zijn.

Minder snel een bril nodig

Kinderen die vaak buiten spelen, hebben minder tijd om tv te kijken of te gamen. Hierdoor hebben ze minder kans op bijziendheid. Hier is wel een genetische link, want als een of beide ouders bijziend zijn is de kans een stuk groter dat je kind dit ook ontwikkelt. Toch zou voor een groot deel van de kinderen een bril vermeden kunnen worden door meer tijd buiten door te brengen.

Hoe krijg je jouw kind naar buiten?

Om je kind gezond te houden, valt het aan te raden om iedere dag ten minste een uur buiten te spelen en flink te bewegen. Dit kun je stimuleren door zelf het goede voorbeeld te geven. Maak het ook aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Overleg bijvoorbeeld met de school over de mogelijkheid om over te gaan op een natuurlijk schoolplein. Ga met het hele gezin wandelen na het avondeten of maak een leuke fietstocht met je kinderen. Daarna is het toch ook een stuk lekkerder om nog even tv te kijken op de bank?

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.