4 en 5 mei -75 jaar Bevrijding | Zo vieren wij dit met de kinderen

4 en 5 mei -75 jaar Bevrijding | Zo vieren wij dit met de kinderen

Morgen is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd in de Tweede Wereldoorlog. Zeker in deze tijd, waarin we op een andere manier deels van onze vrijheid beroofd zijn, is het goed om stil te staan bij de vieringen op 4 en 5 mei. Mijn meiden zijn nu ook in de leeftijd gekomen, waarin we ze hier ook bewuster van kunnen maken. Dit jaar doen we dat dan ook zeker met vandaag aandacht voor de dodenherdenking en morgen voor onze vrijheid.

4 en 5 mei -75 jaar Bevrijding | Zo vieren wij dit met de kinderen

Leven in vrijheid. Dit jaar vieren we dat we daar nu al 75 jaar van mogen genieten. Gelukkig kunnen we ons er niets bij voorstellen hoe het moet zijn om in oorlogstijd te leven. Ondanks dat we dan misschien deels beroofd zijn van onze vrijheid, doordat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, we leven niet in angst van oorlog en is alles gewoon in overvloed aanwezig (ook wc-papier). Wij vinden dit belangrijk om ook duidelijk mee te geven aan onze kinderen. Omdat ze nu wat ouder zijn, kunnen we het onderwerp thuis ook beter bespreken. Dit jaar herdenken en vieren we de bevrijding dan ook op deze manier.

Via school

Omdat onze oudste dochter nu in groep 8 zit, werd tijdens het thuisonderwijs ook meer aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Zo kregen zij vanuit school het 4 en 5 mei Denkboek mee. Hierin stonden verschillende opdrachten die ze moest maken, alleen en samen met ons.

4 en 5 mei Denk Boek

Ook kreeg zij de opdracht om een werkstuk te maken over de Tweede Wereldoorlog. Ze koos voor het onderwerp Verzetstrijders en dook in onze eigen familiegeschiedenis. Mijn oudoom was namelijk een verzetsstrijder in zijn studententijd bij het Amsterdamse dispuutgezelschap Dido. Hij smokkelde wapens met gevaar voor eigen leven en verstopte deze onder andere onder de wc op de Keizersgracht in Amsterdam. Zijn verhaal en die van zijn medeverzetstrijders wordt elk jaar verteld door de huidige generatie Didonezen tijdens de Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet Amsterdam. Graag was ik hier met haar dit jaar naar toe gegaan. Hopelijk krijgen we daar volgend jaar de mogelijkheid voor.

Fotograaf: Cas Oorthuys
Collectie Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezettingNederlands Fotomuseum

Vlog van Anne Frank

Vanaf 30 maart 2020 verscheen er elke maandag en donderdag een nieuwe aflevering van het Anne Frank videodagboek op YouTube. In vijftien afleveringen deelt Anne Frank (Luna Cruz Perez) haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven.

Deze nieuwe versie van het Dagboek van Anne Frank past helemaal in het leven van de jeugd van nu. Want wat als Anne geen dagboek, maar een vlogcamera had gekregen voor haar verjaardag. Deze serie is echt een aanrader om samen met je kinderen te bekijken.

Nationale Kinderherdenking

Elk jaar op 4 mei wordt er in Madurodam een speciale herdenking voor kinderen georganiseerd door de Nationale Kinderherdenking. Maar vanwege de coronacrisis organiseren zij het het dit jaar ‘op afstand dichtbij’, vanuit je eigen huiskamer, met je gezin. Madurodam is ook een officieel oorlogsmonument (vernoemd naar oorlogsheld George Maduro) en is de plek waar normaal gesproken ieder jaar duizenden kinderen met hun ouders samenkomen tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Dit jaar creëren ze hier dit jaar het allergrootste eerbetoon, van kinderen, voor Nederland.

Leg samen met je kind een (digitale) vrijheidsbloem neer

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept Nederlanders op om bloemen neer te leggen bij lokale oorlogsmonumenten. In Madurdam kunnen daarom alle kinderen in Nederland kosteloos vrijheidsbloemen leggen. Op deze manier hoopt Nationale Kinderherdenking duizenden, of misschien wel tien- of honderdduizenden bloemen neer te kunnen leggen. Bloemen die bij het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de Nederlandse driekleur vormen. Namens ieder kind een bloem, met daarbij een vrijheidswens voor Nederland. Op 5 mei, onze Nationale Bevrijdingsdag verspreiden zij al deze wensen over Nederland. Zo geven we de vrijheid van kinderen uit Nederland, door aan andere generaties in Nederland. En bieden we een stukje hoop voor de toekomst.   

Nationale Kinderherdenking 4 en 5 mei

Meedoen aan het allergrootste eerbetoon van kinderen is gratis en heel simpel. Het enige dat je hoeft te doen is je aanmelden voor een bloem en een vrijheidswens opgeven via nationalekinderherdenking.nl/vrijheidsbloem

Alle wensen worden verzameld op nationalekinderherdenking.nl/vrijheidswensenVia de zoekbalk kun je de wensen op voornaam terugvinden.

Volg de Nationale Kinderherdenking op 4 mei vanuit je huiskamer

Voorafgaand aan de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei, zendt de Nationale Kinderherdenking – vanuit de bloemenzee – een ingetogen herdenking voor kinderen uit. Via een livestream van 19:40 tot 20:05 uur. Samen met je kinderen kun je dus live meekijken vanuit huis, zodat kinderen aansluitend onder meer de speech van Koning Willem-Alexander iets beter kunnen begrijpen.

Zo deelt Ileen (10 jaar) haar verhaal over de oorlog in Syrië, en zingt Yosina (13 jaar) de Nederlandse versie van John Lennon’s ‘Imagine’. Daarnaast legt de 16-jarige burgemeester van Madurodam, Büsra, namens alle kinderen van Nederland een krans en speelt de 14-jarige Sofie de taptoe vanaf de 20-meter hoge vuurtoren van Madurodam, gevolgd door de landelijke twee minuten stilte. Winnaar van The Voice Kids 2019, Silver, zet vervolgens ter afsluiting van het eerbetoon het Wilhelmus in. De livestream is ook te volgen via de website van het Jeugdjournaal, de website en app Algemeen Dagblad, website, tv en app Omroep West (inclusief kanaal 30 van Ziggo), Kanaal 13 van Ziggo of hieronder

5 Mei viering

Normaal gesproken gaan wij op 5 mei in alle vroegte al richting de grote jaarmarkt in een dorp hier verder op. Lekker struinen langs alle kleedjes op zoek naar nieuw speelgoed en kleren. Helaas zit dat er dit jaar niet in. In plaats daarvan blijven we thuis en vieren onze eigen bevrijdingsdag. Op Kidsproof vind je leuke tips over welke digitale dingen je bij jou in de omgeving kan doen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld van Amanada van KiDDoWz de tip om een bezoekje te brengen aan het Beeld en Geluid museum in Mindcraft of samen met de kinderen het Nationale Geldexamen te doen.

Lees ook:

Heb jij nog tips voor de herdenking en viering van 4 en 5 mei – 75 jaar herdenking, dan lees ik ze graag in de reacties

Uitgelichte foto 4 en 5mei raamposter

Spread the love

14 thoughts on “4 en 5 mei -75 jaar Bevrijding | Zo vieren wij dit met de kinderen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.