Tuinhuisje

Met een tuinhuisje of overkapping geniet je langer van je tuin

De nazomer is een prachtige tijd van het jaar. De dagen zijn vaak nog lekker warm, maar de nachten worden al een stuk kouder. Wil je ook in de nazomer nog lekker genieten van je tuin, denk dan eens aan een tuinhuisje of overkapping. Dit is een perfecte oplossing om toch te kunnen genieten van het laatste beetje zon in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten tuinhuisjes en overkappingen, gemaakt van verschillende materialen. Er is er altijd wel eentje die bij jouw tuin past, en je kunt nog vele nazomerse dagen en avonden in je tuin doorbrengen!

Verschillende soorten tuinhuisjes

Er zijn veel verschillende soorten tuinhuisjes. Wat voor tuinhuisje je kiest, hangt natuurlijk af van je eigen smaak, maar ook van de afmetingen van je tuin. Een kleine tuin is bijvoorbeeld niet geschikt voor een groot, imposant tuinhuis. Ook de functie van het tuinhuisje is belangrijk. Wil je het gebruiken als lekker plekje om binnen te zitten, als opbergruimte of als overkapping? Het is ook mogelijk om voor een combinatie te kiezen, bijvoorbeeld voor een tuinhuis met een overdekt terras, zodat je ook in de nazomer nog optimaal kunt genieten van je tuin.

Een populair type tuinhuisje is het chalet. Deze zijn vaak gemaakt van hout en hebben daardoor een rustieke uitstraling. Chalets zijn er in allerlei verschillende afmetingen, en kunnen zowel klein als groot zijn. Een ander type tuinhuisje is de berging. Een berging is ideaal als je wat extra opbergruimte in de tuin nodig hebt, of als je een tuinhuisje wilt dat vooral praktisch is. Tot slot heb je ook de blokhut. Blokhutten zijn vaak iets groter dan chalets, en hebben een robuustere uitstraling. Een blokhut is vaak gemaakt van massief hout, en is daardoor zeer stevig.

Verschillende soorten overkappingen

Als je liever geen los huisje in de tuin wilt of de plek daarvoor niet hebt, dan kun je ook kiezen voor een overkapping boven je terras. Deze wordt dan aan de gevel van je huis gemonteerd. Ook voor overkappingen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan een overkapping gemaakt worden van hout, aluminium of textiel. Welk materiaal je kiest, hangt af van de stijl die je wilt geven aan je overkapping, en ook van de grootte van je budget. Een houten overkapping geeft bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling aan je tuin, terwijl een aluminium overkapping een moderner uitstraling heeft. Een textiel overkapping is meestal een stuk goedkoper dan de andere materialen, maar heeft wel een mindere kwaliteit. Wel is een textiel overkapping eenvoudig te vervangen als deze versleten is.

Een andere keuze die je moet maken bij het kiezen van een overkapping, is de vorm. Er zijn rechthoekige overkappingen, maar ook ronde en ovale overkappingen. Wat voor vorm je kiest, hangt af van de afmetingen van je tuin, en ook van je eigen smaak. Overkappingen zijn er ook in allerlei verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor een overkapping met een dak, maar ook voor een overkapping zonder dak. Een overkapping met dak is natuurlijk ideaal als je ook in de nazomer wilt kunnen genieten van je tuin, terwijl een overkapping zonder dak meer geschikt is als je bijvoorbeeld een terras wilt overkappen.

Inrichting van je tuinhuisje of overkapping

Als je tuinhuisje in de tuin staat of de overkapping gereed is, kun je beginnen met het inrichten van deze extra ruimte. Misschien wil je je tuinhuisje wel gebruiken als nieuw thuiskantoortje of plekje om je even in alle rust terug te trekken voor ontspannende yoga. Natuurlijk is een tuinhuisje ook de ideale plek voor het opbrengen van al je tuinspullen en -gereedschap in de winter. Een ander leuk idee is om onder de overkapping een buitenkeuken te plaatsen. Zo kun je je barbecue het hele jaar door gebruiken.

Onder de overkapping kun je natuurlijk het hele jaar door lekker zitten, dus zet hier een mooie tuinbank neer met wat lekkere kussens. Je kunt deze ruimte inrichten als een extra verlenging van je woonkamer. Wil je er in de winter ook gebruik van maken, zorg dan voor een lekkere heater. Ben je bang dat een heater teveel van je energie zal gaan kosten. Overweeg dan om het dak van je tuinhuisje of overkapping te gebruiken voor het plaatsen van (extra) zonnepanelen. Het is een investering, maar die zal zich op langere termijn zeker terugverdienen.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.