Je dagelijkse portie Braintraining met Dr. Kawashima

Je dagelijkse portie Brain Training met Dr. Kawashima op de Nintendo Switch

Natuurlijk hebben we de Nintendo Switch gekocht voor onze meiden, maar toen zij er nog niet waren, kochten wij de Nintendo DS gewoon nog voor onszelf. In die tijd was het spelletje Brain Training van Dr. Kawashima razend populair. Elke dag deed ik toen aan een portie hersengymnastiek. Begin dit jaar kwam het spel dan ook eindelijk uit voor de Nintendo Switch en kon ik natuurlijk niet wachten om mijn trainingen te hervatten.

Je dagelijkse portie Brain Training met Dr. Kawashima

Het spel Dr. Kawashima’s: Brain Training werd in 2006 al uitgebracht voor de Nintendo DS. Het is een educatief spel, bedoeld voor volwassenen. Nintendo wilde graag een spel op de markt brengen voor zowel gamers als niet-gamers. Het verhaal gaat dat in één van de vergaderingen de financieel directeur van Nintendo vertelde over het succesvolle boek “Train Your Brain” van Dr. Ryūta Kawashima. Al snel werd er een afspraak geregeld tussen de president van Nintendo en deze Japanse hoogleraar.

Na 3 uur brainstormen duurde het 90 dagen om het spel te ontwikkelen en werd het groots gelanceerd met verschillende TV-reclames met Nicole Kidman.

En het werkte, want ook wij kochten deels vanwege dit spel de Nintendo DS. Maar toch was er ook wel kritiek op de effectiviteit van de braintrainer. Want de wetenschappers hebben namelijk nog niet kunnen bewijzen dat door het doen van oefeningen met specifieke cognitieve taken ook leidt tot een werkelijke verbetering van het geheugen. Al geloof ik zelf wel dat door het uitdagen van je brein met puzzels of spelletjes zoals Bridge (zoals mijn oma van bijna 102 deed), je toch langer je gezonde verstand kunt blijven gebruiken.

Dr. Kawashima’s: Brain Training

Vorige maand was er dan ook eindelijk de Dr. Kawashima’s: Brain Training voor op de Nintendo Switch. Tijdens de Dutch Comic Con had ik bij Nintendo al een eerste voorproefje gezien. Het spel lijkt in grote lijnen nog op de oude versie (zelfs het aftelmuziekje is nog hetzelfde), maar er zijn ook zeker nieuwe oefeningen aan toegevoegd, die natuurlijk alleen maar kunnen met de nieuwe technologie van de Switch.

Hoe werkt het?

De bedoeling van de Brain Training is dat je elke dag een paar oefeningen doet om verschillende delen van je hersenen uit te dagen. Bij het openen van het spel heet Dr. Kawashima je welkom en vertelt je bij de hoeveelste dag van je training je bent aangekomen. Vaak maakt hij daarbij nog een opmerking over het weer buiten.

In het beginscherm zie je een kalender, waarop je je trainingsdagen kunt afstempelen, de trainingen die je kunt doen en de test om je hersenleeftijd te bepalen. Aangeraden wordt deze eens per week te doen.

Bij het spel krijg je een speciale stylus, waarmee je de juiste antwoorden kunt aantikken of schrijven op je Nintendo Switch. Je kunt het ook zonder doen, maar voor de precisie van je werk is de stylus zeker een aanrader. Deze is dan ook los verkrijgbaar voor €7,99 in de Nintendo Onlineshop, mocht je de downloadversie van het spel hebben gekocht.

Je dagelijkse training

Er zijn verschillende soorten trainingen waaruit je kunt kiezen. Hoe meer dagen je speelt, hoe meer verschillende trainingen er ook worden vrijgespeeld. Ik speel het spel nu bijna 2 weken en heb de keuze uit 11 trainingen. In totaal kun je uitkomen op 13. Nou is dat niet helemaal waar. Wat er zit ook een ontspanningsspelletje tussen; Bacteriën Uitroeien, omdat ook ontspanning goed is voor je brein.

Dr. Kawashima’s Brain Training voor Nintendo Switch

Elke dag is de keuze van de spelletjes wisselend, zodat ook steeds een ander deel van je prefrontale cortex wordt geprikkeld. Het bekendste spelletje is misschien wel sudoku, maar ook word je uitgedaagd in duale taken, rekenen, muziek spelen, fotografisch geheugen en hard op voorlezen.

Aan het einde van je training krijg je je tijdscore te zien, met eventuele stafminuten voor foute antwoorden. Ook is er een persoonlijke top 5-score en een ranglijst met je tegenspelers. Elke speler op de Nintendo Switch kan namelijk zijn eigen account maken. Vervolgens krijg je een rijdend voertuig te zien. Dit zegt iets over de snelheid van je prestatie. Een voetganger is traag en bij een sneltrein ben je supersnel. In een grafiek kun je je voortgang mooi zien en geeft Dr. Kawashima nog een korte uitleg waarom deze training zo goed voor je is, met ook een tip om het de volgende keer beter te doen. Als je de training hebt afgerond, krijg je een stempel voor je kalender.

Dr. Kawashima’s Brain Training voor Nintendo Switch

Na het doen van 3 trainingen vindt Dr. Kawashima dat je hard genoeg je best hebt gedaan voor vandaag. Ik denk dat je dus misschien een kwartiertje per dag kwijt bent met het trainen van je brein. Maar mocht je zelf toch nog wat meer oefeningen doen, dan kan dat wel. Voor elke training kun je dagelijks een stempel behalen. Maar niet meer dan één. Zelf wil ik nog wel eens een extra sudokupuzzeltje doen.

Hersenleeftijdstest

Natuurlijk wil je ook weten hoe het staat met de leeftijd van je hersenen. Daarom kun je elke week dit even testen. In 3 willekeurig gekozen trainingen op het gebied van zelfbeheersing, verwerkingssnelheid en kortetermijngeheugen wordt de uitslag bepaald. Zo ben ik van een hersenleeftijd van 70 jaar, naar een leeftijd van 34 gegaan, dat scheelt -7 jaar met mijn echte leeftijd!! Het ultieme doel is om uiteindelijk de hersenleeftijd van 20 te halen.

Brain Training voor de Nintendo Switch

In zoverre lijkt het spel nog erg op de versie van de DS. Maar natuurlijk zijn er aanpassingen gedaan speciaal voor de Nintendo Switch. Je kunt namelijk trainingen doen waarbij je gebruik maakt van de infrarood camera in je rechter Joy Con. Door deze los te maken van de handhold, kun je vliegensvlugge vingeropdrachten uitvoeren. Door de Jon Con in de ene hand vast te houden, komt je andere hand in beeld. Je krijgt dan rekenensommen waarbij je de uitkomst moet aangeven met het aantal opgestoken vingers. Ik kan je zeggen dat is nog best wel lastig.

Dr. Kawashima’s Brain Training voor Nintendo Switch

Het mooie van de Nintendo Switch is dat je de speeltjes in bijna alle gevallen ook samen kunt spelen. Nu is Dr. Kawashima’s: Brain Training eigenlijk een individuele training, maar de optie “snelle trainingen” maakt het mogelijk om ook samen met je vrienden en familie dit spel te spelen. Zo kun je samen Vogels Tellen, ontdek wie de snelste vogelteller is, of Blokken Tellen, waarbij je het aantal blokken moet onthouden.

Dagelijks trainen

Net als bij alle trainingen is het dagelijks trainen van belang. Om het dus niet te vergeten om je training te doen kun je een alarm in stellen. Zo waarschuwt de Nintendo Switch je als het tijd is om te trainen zelfs als het systeem in de slaapstand staat. En voor wie wil, kun je resultaten dagelijks delen met je vrienden en familieleden, door ze met e-mails over Brain Training te laten weten hoe het gaat!

Wat vinden wij van Dr. Kawashima’s: Brain Training

Ik heb echt wel uitgekeken naar dit spel. Op de DS heb ik het dan ook vaak gedaan en geloof ook wel het effect van af en toe je brein een beetje uitdagen. We hebben het spel nu een paar weken in huis en ik merk dat ik het toch probeer dagelijks even te doen. Zeker de sudokupuzzels vind ik erg leuk. Ik doe er dan ook vaak een paar meer dan Dr. Kawashima mij aanraadt.

Ondanks dat het spel meer voor de volwassen spelers bedoeld is, vinden mijn meiden het ook heel leuk om te doen. Al zijn de rekensommetjes voor mijn jongste dochter nog wel erg moeilijk (ze heeft nog niet alle tafels gehad), en ook de sudokupuzzels zijn nog wel een uitdaging. Leuk is om te zien dat ook zij daar natuurlijk steeds beter in worden.

Na 2 weken spelen zie ik mijn scores omhoog gaan. Natuurlijk komt dit ook doordat je de spelletjes vaker gespeeld hebt, je beter weet wat te doen. De afwisseling is wel fijn daarom. Ik heb trainingen die ik graag doe (Sudoku en Duale taak) en uitdagingen die ik liever oversla (De Krant lezen en Meesterwerk spelen). Zeker met de rekensommen bij Rekenen x25 en Rekenen x100 merk ik dat het goed is om dat af en toe gewoon eens te doen. Het automatiseren van sommen is toch ook een beetje weggezakt.

Een ander puntje waar ik goed op moet letten is dat ik netjes schrijf met de stylus. Door het vele typen is mijn schrijfstijl er niet op vooruitgegaan. Regelmaat ‘leest’ Dr. Kawashima dan ook een fout antwoord. Maar goed, ook dat is misschien een goed leerpuntje voor mij.

Mijn kinderen zijn ook wat minder blij met mijn training, want vaak komt het nu voor dat ik 15-20 minuten afsnoep van hun dagelijkse speeltijd 😉

Ik kan het spel dan ook zeker aan iedereen aanraden om mee aan de slag te gaan. Dommer zal je er zeker niet van worden!

Lees ook mijn reviews van andere Nintendo Switchs games:

Spread the love

8 thoughts on “Je dagelijkse portie Brain Training met Dr. Kawashima op de Nintendo Switch

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.